- Het kabinet Rutte IV wil werknemers in 2024 fiscaal vooral steunen door een hogere arbeidskorting voor lage en middeninkomens.
- Wie in 2024 modaal verdient kan rekenen op een netto loonstijging van 2,6 procent, volgens salarisverwerker Visma Raet.
- Met een inkomen van twee keer modaal is het fiscale voordeel iets minder groot.
- Lees ook: Prinsjesdag: 11 fiscale maatregelen voor 2024 die je portemonnee raken – extra verhoging belastingtarief op vermogen in box 3
Het demissionaire kabinet Rutte IV kondigde dinsdag de fiscale plannen voor 2024 aan. Bij de belastingtarieven voor inkomen uit werk in box 1 verandert er niet veel. Maar het kabinet wil voor lagere en middeninkomens wel de arbeidskorting verhogen. Dat is een korting op de betalen belasting.
Werkende Nederlanders gaan er volgend jaar meerdere tientjes per maand op vooruit, berekende HR-dienstverlener Visma Raet dinsdag.
Werknemers met een modaal inkomen, dat in 2024 op 44.000 euro bruto ligt, krijgen volgend jaar bijna 2,6 procent meer nettoloon per maand, dat is 67,42 euro meer vergeleken met dit jaar.
Een modaal inkomen komt volgens Visma Raet neer op 3.086 euro per maand. Wie straks twee keer modaal verdient, oftewel 6.172 euro, gaat er volgens de berekeningen 1,69 procent op vooruit. Werknemers met 2 keer modaal krijgen er dan netto 70,59 euro per maand bij. In al zijn berekeningen heeft Visma Raet eventuele wijzigingen in de pensioenpremies niet meegenomen.
Minimumloon: aantal gewerkte uren gaat zwaarder wegen
Bij het minimumloon hangt het volgens Visma Raet erg af van hoeveel uur per week je aan de slag bent. Mensen met een minimumloon die 36 uur per week werken, zien hun netto-inkomen stijgen met 66,60 euro, ongeveer 3,6 procent meer dan in januari dit jaar.
Minimumloners met een 38-urig contract verdienen netto bijna 7,3 procent meer en kunnen rekenen op 135,30 euro extra geld. En degenen die 40 uur per week aan het werk zijn, gaan er bijna 11 procent op vooruit en zien 204 euro meer op hun loonstrook staan.
Het kabinet heeft tijdens Prinsjesdag naast een verdere verhoging van het minimumloon ook maatregelen aangekondigd die geen directe invloed hebben op het salaris, maar die werknemers wel meer geld kunnen opleveren.
Zo gaat de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer omhoog van 21 cent naar 23 cent per kilometer. De thuiswerkvergoeding wordt in januari naar verwachting 2,35 euro per dag. Nu is dat 20 cent per dag minder.